PENJARAKAN SOSIAL TERHADAP PESAKIT MENTAL: PERANAN SIKAP DAN MEDIA SOSIAL - Selamat, Taufiqnur; Raja Ibrahim, Raja Zirwatul Aida; Mohd. Dagang, Mazidah (Universiti Malaysia Terengganu Journal of Undergraduate Research, 2022)
Wabak penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) telah merebak ke semua benua dan mengurangkan interaksi fizikal serta menimbulkan tekanan psikologi yang ketara. Penjarakan sosial terhadap pesakit mental boleh meningkatkan ketakutan, gejala kebimbangan, kesunyian, dan perasaan tertekan dalam masyarakat. Kajian ini secara empirikal menguji model penjarakan sosial terhadap individu yang mengalami masalah mental dan mempertimbangkan faktor biopsikososial seperti pengaruh media sosial dan sikap pelajar universiti awam di kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 424 orang melalui kaedah pensampelan rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan hampir 89% pelajar universiti melakukan penjarakan sosial pada tahap sederhana dan tinggi. Analisis item menunjukkan bahawa sikap dan pengaruh media sosial adalah peramal penting kepada penjarakan sosial terhadap orang yang mempunyai masalah kesihatan mental. Faktor peramal untuk penjarakan sosial pula menyumbang sebanyak 10.6% kepada perubahan varians untuk penjarakan sosial. Penjarakan sosial boleh memberi kesan terhadap ketakutan dan kebimbangan kepada perkembangan gangguan obsesif-kompulsif akibat ketakutan penolakan orang sekeliling ke atas kehidupan individu. Pendekatan teori biopsikososial dalam kajian ini menyediakan kausalitas yang integratif untuk interaksi faktor-faktor berkenaan.